Skip to content

Vårt mest ambisiøse miljøinitiativ er i gruven vår i Paragominas. Et program er på plass for å overvåke lokal flora og fauna, samt rehabilitere gruveområdene. Vårt mål er en-til-en-rehabilitering av tidligere utvunnede områder som ikke brukes av eller er reservert for langsiktig gruveinfrastruktur.

For å øke kunnskapen og sikre en vitenskapelig tilnærming til rehabiliteringen ble det norsk-brasilianske forskningskonsortiet for biologisk mangfold (BRC) opprettet i 2013. Konsortiet er et samarbeid mellom forskningsinstitusjoner fra Pará, Universitetet i Oslo og Hydro. Det utfører forskning på biologisk mangfold for å forbedre rehabiliteringsprosessen.

a couple of people in the woods

Medlemmer av Biodiversity Research Consortium.

Håndtering av bauksittrester

Vår virksomhet i Pará har toppmoderne teknologi for behandling og deponering av den betydelige mengden restprodukter som genereres ved produksjon av bauksitt og alumina, som tradisjonelt lagres i store, teknisk konstruerte lagringsanlegg. Vår tilnærming til avfallshåndtering fokuserer på avbøtingshierarkiet: finne måter å unngå, minimere og resirkulere i stedet for å sende til deponier. 

Bauksittrester, et avfallsprodukt fra aluminaraffineringsprosessen, blir lagret i dedikerte områder ved vårt aluminaraffineri Alunorte ved hjelp av en filterpress-teknologi som genererer et restprodukt med svært lavt fuktighetsinnhold. Bruken av moderne pressfiltre resulterer i bauksittrester med et svært lavt fuktighetsinnhold på bare 22 prosent, som kan lagres mer effektivt. Denne nye tilnærmingen betyr at bauksittrestene våre nå bare opptar en fjerdedel av overflatearealet per lagret tonn sammenlignet med tidligere.

DRY BACKFILL - capa 1

Hydros metode for tørrfylling av avgangsmasser reduserer arealbruken og vannforbruket i Paragominas.

I 2019 startet vi testing av en ny metode for tørrfylling av avgangsmasser (Tailings Dry Backfill-metoden). Metoden gjør det mulig å tilbakeføre inerte avgangsmasser fra bauksittutvinningen til de allerede åpne og utvunnede områdene i stedet for å deponere dem i separate, permanente lagringsområder. De utvunnede områdene blir deretter rehabilitert og replantet med skog. Den banebrytende metoden har vært i full drift ved Hydro Paragominas siden slutten av 2021, og eliminerer behovet for å bygge nye dammer for permanent lagring av bauksittrester. Det er et viktig fremskritt som gir økt driftssikkerhet og økonomiske fordeler, samtidig som det er et svar på industriens utfordring om å redusere miljøavtrykket.

Å gjøre bauksittrester om til en ressurs

På verdensbasis resirkuleres bare 3 prosent av de 150 millioner tonn bauksittrester som genereres årlig. Som en del av vår forpliktelse til å minimere påvirkningen fra drift, erkjenner vi behovet for ytterligere forskning og utvikling for å utforske hvordan bauksittrester kan gjenbrukes. Forskning pågår for tiden ved lokale, nasjonale og internasjonale institusjoner for å utnytte rester fra Alunorte i produksjonen av sement, sekundære mineraler, tilslag til betong og jordforbedring med mer.

Forskning pågår også i samarbeid med Federal University of Pará for å bruke restprodukter i produksjonen av takstein, murstein, ildfaste materialer, sement med lavt karboninnhold og til og med biologisk nedbrytbar plast. Vi har som mål å gjenbruke 10 prosent av bauksittrestene som genereres innen 2030, og å eliminere behovet for nye permanente lagringsområder for bauksittrester innen 2050.

a close up of a chocolate cake
Ny teknologi vil gjøre avgangsmasser til en ressurs.

I februar 2023 signerte Hydro en kontrakt med Wave Aluminium om å bygge et anlegg for å behandle bauksittrester fra Alunorte, med mål om å gjenvinne kommersielt levedyktige materialer fra avfallsproduktet. Når anlegget i Barcarena står ferdig, vil det i første omgang ha kapasitet til å behandle 50 000 tonn restprodukter per år, i tråd med Hydros visjon om å bidra til en sirkulær økonomi.

Håndtering av klimapåvirkning

Vi jobber systematisk for å redusere klimagassutslippene våre, og virksomheten vår i Brasil er avgjørende for å nå Hydros globale mål om å redusere karbonutslippene med 10 prosent innen 2025 og 30 prosent innen 2030, i tråd med vårt veikart mot netto nullutslipp innen 2050.

Et av våre viktigste initiativer er å sikre en grønnere energimiks ved Alunorte, et av de største og allerede et av de mest energieffektive aluminaraffineriene i verden. Hydro har iverksatt et ambisiøst program som vil gjøre Alunorte til et av raffineriene med lavest utslipp i verden innen 2025. Dette inkluderer installasjon av nye elektriske kjeler, overgang fra olje til naturgass i 2024, og ytterligere forbedring av energieffektiviteten ved anlegget. Et annet skritt i Alunortes bærekraftsstrategi er å fase ut kull innen 2030.

Alunorte planlegger for en avkarbonisert fremtid, og har identifisert flere alternativer for å redusere utslippene til null, inkludert bruk av fornybar mineralenergi, biomasse og hydrogen.

Abonner på nyheter og pressemeldinger fra Hydro